fbpx

thema

URBAN TRANSFORMATION

Al bijna twee decennia lang ondergaat de prachtige stad Utrecht een inspirerende binnenstedelijke transformatie. Dit avontuur begon met het herstel van de Catharijnesingel, gevolgd door de opening van het iconische TivoliVredenburg en de moderne make-over van winkelcentrum Hoog Catharijne. Utrecht Centraal Station is het kloppende hart van deze veranderingen. De omgeving voelt inmiddels weer vertrouwd, maar is nog geen tien jaar geleden ook volledig getransformeerd.

Dit station, met zijn 57 miljoen jaarlijkse reizigers, is niet alleen het belangrijkste knooppunt van ons spoornet, maar ook een cruciale levensader van Nederland. Maar het stationsgebied is meer dan een doorvoerhaven. Het is een levendige mix van werken, wonen en winkelen. Imposante woontorens, moderne kantoren, uitnodigende recreatieplekken en groene oases schieten uit de grond, zoals op Wonderwoods in het toekomstige Beurskwartier.

 

Deze grootschalige transformatie brengt een frisse wind van vernieuwing, maar ook uitdagingen op het gebied van betaalbare woningen, bereikbaarheid, natuur, milieu en veiligheid. Functies van gebieden veranderen en dit heeft invloed op iedereen die in de stad woont en werkt. Delen van de stad verdwijnen en liggen soms jaren braak, te wachten op wat komen gaat. Er verschijnen nieuwe stukken Utrecht om te ontdekken, en de stad anders te bekijken. I Light U transformeert met het stationsgebied mee en voert je langs een aantal van die nieuwe stukken Utrecht om te ontdekken.

eigen kijk op transformatie

I Light U voegt met de lichtkunstexpositie in januari 2024 een geheel eigen, tijdelijke toevoeging toe aan het stationsgebied. Zo sporen de kunstwerken je aan om anders te kijken naar de omgeving, of je mee te laten voeren met de ideeën van de kunstenaars over transformatie in het stationsgebied. Met een nieuwsgierige blik reflecteren de geselecteerde kunstenaars op het thema ‘Urban Transformation’. Kom slenteren langs de kunstwerken, laat je verrassen door nieuwe inzichten en sta wat langer stil op plekken waar je anders wellicht doorheen haast.

Graag tot ziens op I Light U 2024!