fbpx

SHELTER – jaap van den elzen

Definitie

  1. een plek die tijdelijke bescherming biedt tegen gevaar of slecht weer.
  2. een afgeschermde of veilige omgeving; bescherming.

De dynamische lichtkunstinstallatie Shelter staat garant voor een onderdompelende ervaring. De kooivormige constructie laat het midden tussen een vorm die bescherming biedt of die je juist opsluit. Je wordt uitgenodigd om de installatie binnen te treden en zo de interactie met het werk aan te gaan; het licht lokt je de kooi in. 

Je wordt er onderdeel van als in een performance, met de installatie als podium. Ben je toeschouwer of acteur? Sta je binnen of nog steeds buiten? Stap binnen in een immersieve, alles omhullende dialoog van klanken en kleuren en ontsnap voor even aan de hectiek van de stad; een adempauze.

De Moreelsebrug is als het ware een balkon dat je laat uitkijken over de omgeving. Toch kom je anders alleen in deze hoek wanneer je de lift naar een andere etage pakt. Kijk eens vanuit Shelter uit over de omgeving voor een nieuwe beleving.

“Door Shelter te plaatsen in de publieke ruimte laten we je letterlijk anders kijken; de stedelijke omgeving wordt in een ‘nieuw licht’ gezet en getransformeerd tot een plek voor verbeelding, verwondering, verrassing of verbazing.”

Kunstenaar: JAAP VAN DEN ELZEN

Nederland

Jaap van den Elzen werd in 1977 geboren en groeide op in Boxtel. Op zijn skateboard rolde hij vanuit de middelbare school door naar de Design Academy Eindhoven, waar hij in 2004 succesvol afstudeerde. Vanuit de City of Light – Eindhoven – ontpopte hij zich als lichtkunstenaar. In opdracht van bedrijven, overheden en particulieren creëert hij lichtinstallaties die grenzen overschrijden. Zijn werkterrein is divers: musea, festivals of de openbare ruimte. Op elke locatie wordt de omgeving een onderdeel van zijn lichtkunst. Van architectonische structuren tot wuivende bomen tot toevallige passanten: ze spelen allemaal een rol in zijn creaties. Zijn werk staat bekend om de meeslepende zintuiglijke ervaringen die het biedt. Bezoekers worden omhuld en ondergedompeld. Ondanks de vaak abstracte aard van zijn werk, waar geometrische vormen de hoofdrol spelen, haalt hij zijn inspiratie uit de natuur.

Voor Shelter werkte Van den Elzen samen met componist Augusto Meijer.