fbpx

On my Way

Jaarbeursplein (Trappen)

Op de trappen van het Jaarbeursplein zwermt een ogenschijnlijke wirwar van goudkleurige slierten. On My Way is een 20 meter lang kunstwerk, dat bestaat uit goudkleurig gespoten en gebogen stukken betonijzer. Over het gouden staal bewegen lichtjes die elkaar lijken elkaar achtervolgen. Het lijkt allemaal eenzelfde beweging in warm licht, maar telkens net net even anders. De bewegingen verbeelden de mensen die iedere dag vanaf het station naar huis gaan. 

Het lijkt één stroom, maar ieder gaat zijn eigen weg. Dit is kenmerkend voor het station, maar vanaf de trappen op het Jaarbeursplein kijk je naar beneden en zie je de stromen van lopende mensen en fietsers samenkomen.

Heb je vorig jaar I Light U ook bezocht? Dan herken je dit kunstenaarsduo misschien wel van het kunstwerk “Fluxit”. Fluxit (het vuurtje) stond in het plantsoen achter de trappen en was één van de meestgefotografeerden kunstwerken. Paul en Sandra werken graag met bewegingen van licht, dit jaar zijn het dan niet de bewegingen naar boven, zoals dat bij Fluxit was, maar een heel andere beweging naar ver weg.

“Hier is de eerste vraag; waar is thuis? Daar waar de mensen van wie je houdt zijn? Wat als je dierbaren ineens niet meer op de oude vertrouwde plek zijn, waar is dan thuis? Ben je thuis in jezelf? In dat geval ben je altijd thuis en dus ook altijd onderweg.”

Kunstenaars: vendel & de wolf

Nederland

De kunstenaars Vendel & de Wolf werken al samen sinds ze elkaar leerden kennen tijdens hun studie aan de Gerrit Rietveld Academie, ruim 36 jaar geleden. Ze omschrijven hun relatie als “2 lichamen zijn met 1 hoofd”. Het werk dat ze maken bestaat uit (licht)installaties en opdrachten voor de openbare ruimte. Meestal wordt het speciaal voor die locatie gemaakt. Voor Paul en Sandra hoeft hun werk niet direct herkenbaar te zijn als kunst, ze streven ernaar een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.