fbpx

thema

HOMECOMING

Utrecht Centraal Station, het grootste knooppunt van treinen in Nederland. Een plek om te vertrekken naar je vakantie, naar je werk, op familiebezoek, naar vrienden, waar je maar heen wilt. Voor een ander is Utrecht Centraal het knooppunt van waaruit je doorreist. Een continue dynamiek van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Allemaal mensen op weg naar dichtbije, verre, bekende of onbekende bestemmingen. Weg van Utrecht.

Welkom thuis

En wie weggaat, komt gelukkig veelal ook weer terug. Utrecht Centraal is voor velen een plek waar je weer thuiskomt. Een plek van herkenning, waar alles je bekend is: het licht, de gebouwen, de kleuren, de mensen, de straten, je fiets. Wellicht lijkt alles kleiner na een vakantie, misschien ervaar je het gebied ineens groter of ‘anders’.

Thuiskomen kan voelen als een warm bad, maar ook als een plek die je na weg te zijn geweest weer nieuwsgierig kan bekijken. Thuiskomen is in ieder geval een speciaal gevoel. Soms dubbel, omdat het zo leuk was om weg te zijn. Hopelijk vaker een fijn gevoel, omdat je snakt naar het weer thuis zijn met je eigen bed, je eigen bank, je eigen plekje. Voor weer anderen is het Utrecht Centraal ergens thuiskomen, wat (nog) niet een thuis is of voelt, maar dat nog moet worden. Iedereen heeft bij thuiskomen een persoonlijk gevoel. Alles wat je kent, zie je opnieuw op je eigen manier. Zo kan alles bekend en toch verrassend overkomen. Je kijkt weer anders naar het licht, het bekende uitzicht, je eigen stad en straat. En na een dag kan dat gevoel van verwondering ook zo maar weer verdwenen zijn en vervangen door de bekendheid.

Met het thema Homecoming zijn er door I Light U bestaande kunstwerken geselecteerd die betekenis geven aan dit thema en er is een aantal (inter)nationale kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken waarin een connectie wordt gemaakt met wat ‘thuis’ en ’thuiskomen’ nu precies inhoudt. Zeker in een wereld waarin zoveel gebeurt en thuis een kwetsbaar begrip is, zorgt I light U voor een sfeervol stof tot nadenken om ook van te genieten na de donkerste maand. De lichtkunstenaars hebben hun thuiskomen-gevoel op verschillende manieren te gevangen in de kunst van dit jaar. De projectie van Jurjen Alkema die je de steeds veranderende en groeiende (thuis)stad laat zien. On My Way Vendel & de Wolf die de dagelijkse reizigersstromen naar huis verbeelden in hun kunstwerk op de trappen Jaarbeursplein. Met daarnaast de ondergaande zon van Jon M. Armstrong, of is het een maan, die je overal waar je bent kan zien en waarbij je kan reflecteren op wat nu de vaste waardes in je leven zijn. De reusachtige hashtag onder het bollendak die in korte twitter-achtige teksten het gevoel van je daar thuisvoelen weergeeft. Op het Smakkelarsveld zijn er lichtprojecties van hoe vluchtelingenkinderen hun raam thuis of hun gedroomde raam thuis zien. Verder maken de reusachtige schemerlampen van TILT van de Croeselaan bijna een huiskamer, maak je in Hoog Catharijne voor de Mediamarkt samen muziek, zoals je dat thuis ook zou kunnen doen en is er ergens een (thuis)feestje te zien ….. maar is dat wel een feestje?

 

Laat je dit jaar verrassen door de kunstwerken die allemaal heel direct of subtieler het gevoel van thuiskomen, homecoming, verbeelden. Welkom thuis, welkom in Utrecht.

Artistiek Directeur: Bastiaan Schoof