fbpx

Shadeshifting – studio spés & de vrolijkheid

Shadeshifting is een abstracte tekening van licht, schaduw en kleur, een representatie van het schaduwspel van een alsmaar veranderende stad. Deze installatie weerspiegelt de snelle transformatie van het stationsgebied; torens die de leegte opvullen, de horizon die opnieuw vorm krijgt en de schaduwen die over Utrecht vallen.

Deze bijzondere creatie is tot stand gekomen door de samenwerking met Stichting de Vrolijkheid. In het kader van verschillende workshops hebben jongeren uit het asielzoekerscentrum in Utrecht hun visie op de stad tot uiting gebracht. 

Hun fotografie, abstracte tekeningen en spel met licht zijn door Studio SPÉS verweven in 25 panelen. De schaduwen en reflecties van Shadeshifting brengen een lijntekening van de stadsgezichten tot leven, alsof je kijkt naar een 2D-stadslandschap.

Met het Smakkelaarsveld als podium, dat zelf te midden van een grote metamorfose staat, draagt Shadeshifting bij aan het verhaal van verandering. Tussen de ruis van busbanen en fietspaden zal dit veld transformeren, waarbij nieuwe structuren opdoemen die hun stempel op de skyline drukken.

Shadeshifting is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een symbolische bijdrage aan de voortdurende dynamiek van het Smakkelaarsveld. Een bouwbord waar anders aannemers en architecten hun werk aankondigen, vormt de basis van het kunstwerk. De bouwhekken eromheen laten meer over het maakproces zien.

“Elke stad heeft zijn unieke ‘vingerafdruk’ gevormd door straten, pleinen en kenmerkende architectuur in woonwijken, winkelcentra en werkgebieden. Door het snelle groeien van de stedelijke omgeving verandert ook de ‘vingerafdruk’ van de stad.”

Kunstenaar: Studio SPÉS

Nederland | Sabien & Pépé Engels & Heijenberg

Studio SPÉS maakt sinds 2019 cross-overs tussen ruimtelijk ontwerp, technologie & lichtkunst. Interactie met en bewustwording van mens en maatschappij zijn leidende factoren. SPÉS is geboren uit nieuwsgierigheid voor menselijk gedrag; het onderzoeken van aannames over gevestigde denkpatronen en een drang naar een eerlijkere en betere wereld. Pépé en Sabien bevragen de bezoeker, maar forceren geen actie of mening.