fbpx

For Peace

Rijnkade (Marga Klompébrug)

Kijk, iemand die rent! Maar waarheen? Dit lichtkunstwerk verbeeldt iemand die wandelend begint en uiteindelijk met de snelheid van het licht wegrent. Gloeiende hardlopers simuleren beweging als een vorm van manifest. For Peace is een pleidooi voor vrede, vrijheid en kunst, maar ook het nieuwste resultaat van het onderzoek van de auteur naar onconventionele lichtbronnen.

For Peace heeft een rijke geschiedenis en vond zijn thuis op meerdere plekken. In 2020 was het kunstwerk te zien in Bratislava’s White Night-programma. In maart 2022 kreeg For Peace een diepere en maatschappelijke boodschap, toen in Košice een concert werd gehouden waarin de Slowaakse samenleving de oorlog in Oekraïne veroordeelde.

Het kunstwerk werd tentoongesteld op de festivals “Blik Blik” en “Vaří září” in Tsjechië, “Pohoda festival”, “Druivenfestival”, “Spotlight” in Roemenië en “Baltā nakts” in Letland. Van 6 tot en met 29 januari vindt For Peace zijn thuis in Utrecht, net buiten het stationsgebied en Hoog Catharijne. Het brengt kunst verder, maar tegelijkertijd ook zo dichtbij.

Kunstenaar: sedemminut

Slowakije

De auteur van vele lichtontwerpen en installaties, hij maakte zijn reis van licht door fotografie, VJ-ing, concertverlichting, theatraal lichtontwerp en helemaal naar roxor. Hij begrijpt licht en gebruikt het vanuit verschillende beroepen. Hij begrijpt de lichamelijkheid ervan, het doel ervan, maar ook de esthetische waarde ervan. Voor zijn werken is licht een “sleutelmateriaal” dat de intenties van zijn statement kan vormen en buigen.