fbpx

Emptied city – FRONT404

Emptied City

In het midden van de drukke Van Sijpesteijntunnel hangen tweeëntwintig bewakingscamera’s in een rij boven het water. Afhankelijk van het komen en gaan van mensen van en naar het stadscentrum, lichten de beveiligingscamera’s op en projecteren ze de woorden van een gedicht op de muur van de tunnel.

Het gedicht, speciaal voor deze installatie gemaakt door de Britse dichteres Sophia Walker, reflecteert op de angsten en drijfveren van mensen op zoek naar een plek die ze thuis kunnen noemen.

 De bewakingscamera’s die het gedicht op de muur projecteren, behoorden ooit tot de stad Utrecht en zijn in dit kunstwerk getransformeerd van onzichtbare waarnemers tot onderdelen van een kunstwerk dat een donkere hoek van de stad verlicht.

De woorden van het gedicht worden alleen onthuld door de beweging van mensen door de tunnel en ze veranderen van betekenis afhankelijk van de richting waarin je ze leest. Net zoals je perceptie van een stad verandert, afhankelijk van of je vertrekt in de hoop iets nieuws te vinden, of dat je terugkeert na vele jaren; fysiek is het dezelfde plek, maar je bekijkt het in een totaal ander licht.

“Wij zien Urban Transformation als een voortdurende strijd tussen verschillende krachten die proberen te bepalen voor wie de stad is.”

Kunstenaar: Front404

NEderland

FRONT404 is een Utrechts kunstenaarsduo. Ze creëren interactieve installaties en maken daarbij gebruik van eenvoudig toegankelijke en directe interactie als middel om mensen op innovatieve, betekenisvolle en speelse wijze te bereiken. FRONT404 probeert verbinding te maken met mensen op onverwachte en ongebruikelijke manieren, in de overtuiging dat gedenkwaardige en plezierige ervaringen de beste manier zijn om hen de wereld op een nieuwe manier te laten bekijken. Een groot deel van het werk van FRONT404 is gewijd aan hun missie om de wereld een speelser plek te maken.