fbpx

Eiland – Jurjen Alkema & Andrea Dröes

Aan de Van Sijpesteijnkade vind je een indrukwekkende projectie op de klassieke gevel, ingesloten door de nieuwe hoogbouw. De kunstenaars gaan hiermee de dialoog tussen stad en natuur aan en gebruiken de stedelijke, betonnen, functionele omgeving als achtergrond om een contrasterend, uitbundig en kleurrijk beeld neer te zetten.

Hier ontspringt groei, bloei, kleur, grilligheid, contrast, leven en verleiding. De vitaliteit en schoonheid van de natuur overwoekeren de geometrische binnenstad.

De essentie van de weelderigheid, overvloed en diversiteit van de natuur wordt gevangen in een kleurrijk en dynamisch beeld, omringd door de moderne stad.

Het contrast tussen de oude gevel en de omliggende moderne hoogbouw vormt een fantastisch canvas voor een kunstwerk dat zowel de natuur in verdrukking als een eiland van kleur en uitbundigheid in een wereld van beton en glas belicht.

 

 Deze locatie op zich is al bijzonder, waar oud en nieuw samenkomen op een unieke manier. Nieuw heeft het oude overgenomen, maar niet volledig, net zoals de stad ooit de natuur heeft overgenomen.

Dit kunstwerk biedt tijdelijk zicht op de door de kunstenaars ingebeelde natuur die ooit bestond. Het weerspiegelt de voortdurende transformatie van de natuur, met verrassende elementen dankzij de verbeeldingskracht van de makers. De projectie sluit perfect aan bij hun fascinatie voor contrasten zoals kunstmatig vs. natuurlijk, natuur vs. stad, kleur en verbeelding.

Voor de stijl van de animaties lieten ze zich inspireren door botanische tekeningen, de weelderige natuur van Henri Rousseau, het fantasierijke ‘De tuin der lusten’ van Jheronimus Bosch en de grafische kracht van Japanse prenten.

“‘Urban transformation’ is een belangrijk thema in deze tijd waarin verandering in onze omgang met de natuur leidend is geworden. De omstandigheden dwingen ons over onze positie na te denken en over hoe we onze omgeving vormgeven. De gekozen lokatie, een verdrukt stukje oude stad tussen het geweld van kantoorkolossen, is een fantastische plek om een contrast, een tegenbeeld van de stad te creëren en daarmee te laten zien wat de stad mist: natuur, kleur, variatie, uitbundigheid en fantasie.”

Kunstenaar: Jurjen Alkema & Andrea Dröes

Nederland

Andrea Dröes en Jurjen Alkema zijn beeldend kunstenaars met een voorliefde voor video en licht. Ze creëren (audio)visuele ervaringen, installaties en decors voor onder andere festivals, theaters en concerten. Elke ruimte of omgeving transformeren ze tot een geheel eigen, poëtische wereld. Dröes en Alkema maken autonoom werk, maar gaan ook samenwerkingen aan met bijvoorbeeld orkesten en muzikanten. Tot 2021 werkten ze jarenlang samen met grafisch ontwerper en animator Jos Agasi onder de naam Blauwe Uur.

Ze vertrekken vaak vanuit de lokatie en ontwikkelen vervolgens een concept dat een dialoog aangaat met de omgeving. Vanuit dat concept wordt bepaalt welke materialen, techniek, beeldtaal het beste past. Ze werken zowel met bestaand beeld als met zelf ontwikkelde content. Enkele veelgebruikte technieken zijn collages, animaties (zowel analoog als digitaal), maquettes en digitaal gegenereerde beelden.

Belangrijke thema’s in hun werk zijn Licht, natuur vs. cultuur, kunstmatige structuren tegenover organische materialen en patronen, ritme, kleur en contrast.