fbpx

Jouw huis is mijn huis

Smakelaarshoek (Tegenover inntel hotel)

In 1991 organiseerde het Centraal Museum de spraakmakende tentoonstelling Nachtregels. 25 Kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten nieuw werk dat bij zonsondergang te zien was in de stad. Dit kunstwerk van Sef Peeters (1947 – 2019) is een remake van het werk dat hij voor deze tentoonstelling maakte. In de zomer zal het kunstwerk verhuizen naar de binnentuin van het museum, als opmaat naar de nieuwe collectieopstelling die in 2023 opent.

“Mijn huis is jouw huis’ is de uitdrukking voor ultieme gastvrijheid. Peeters draait het om: ‘Jouw huis is mijn huis’ en maakt zo met een knipoog aanspraak op de gedachtewereld van de kijker. Degene die de tekst leest, geeft onderdak aan het kunstwerk”

KUNSTENAAR: Sef peeters

Nederland

Sef Peeters studeerde beeldende kunst aan diverse academies in Tilburg, Amsterdam, Krefeld (DE) en Maastricht (1965-1973) en vestigde zich daarna in Breda. Al in 1976 werd het belang van zijn werk opgepikt door de initiatiefnemers van het legendarisch geworden kunstinitiatief De Appel in Amsterdam. Niet veel later (1978-79) nodigde Bureau Buitenland, Peeters uit voor een rondreizende groepstentoonstelling Personal Worlds, met o.a. werk van Bas Jan Ader, Pieter Laurens Mol en Moniek Toebosch.

 

Daarna volgden tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in de collecties van Centraal Museum (Utrecht), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Stedelijk Museum Breda, Noord Brabants Museum (’s-Hertogenbosch) en Zentrum für Künstlerpublikationen Bremen (DE). De tentoonstelling bij Stedelijk Museum Breda in 2020 is het laatste grote project waarbij de kunstenaar zelf nauw betrokken was.

 

Taal is een belangrijk middel voor Sef Peeters. Zijn vaak conceptuele werken zijn speels en bloedserieus tegelijkertijd.