fbpx

Geen thuiskomen zonder huis

Van sijpesteijntunnel

Catharijnesingel

Stichting Goud, belangenbehartiger voor mensen zonder dak of thuis, heeft  als ‘ingezonden stuk’ een  lichtgevend spandoek bevestigd in de Van Sijpesteijntunnel.  Met de tekst ‘Geen thuiskomen zonder huis’ wil stichting Goud de aandacht vragen voor dak- of thuisloosheid, voor de mensen waar ‘Homecoming’ geen vanzelfsprekendheid is. Het doek is tijdelijk te zien en wordt na 15 januari weer verwijderd.

Het stationsgebied is al jarenlang een plek waar mensen zonder dak boven hun hoofd beschutting zoeken en 

proberen te overleven, en daarom wil Stichting Goud ook benadrukken dat thuiskomen in theorie een basisrecht is, maar in de praktijk een privilege. 

De organisatie van I Light U heeft ook aan deze kant van Homecoming gedacht en daar deels invulling aan gegeven in de samenwerking met Stichting de Vrolijkheid en minderjarigen wonende in het AZC in Utrecht. Zij maakten het kunstwerk ‘Onderdak’ en dachten mee met #FeliCity. Op de website van Stichting Goud lees je meer over de verschillende groepen die te maken hebben met dakloosheid in Utrecht.

Kunstenaar: stichting Goud

Nederland

In 2001 opende Stichting GOUD officieel haar deuren. Een veilige plek waar mensen hun hart konden luchten en zichzelf mochten zijn. Destijds begonnen in de tijd van ‘de Tunnel’ om mensen met een harddrugsverslaving bij te staan en een stem te geven.  Nu, 20 jaar later, heeft GOUD veel verschillende mensen over de vloer gehad, diverse signalen opgepakt en bespreekbaar gemaakt. Stichting GOUD maakt zich hard voor een ieder zonder dak of thuis. 

Inmiddels is er in de stad Utrecht veel veranderd en is de hulp aan mensen steeds beter georganiseerd. Stichting GOUD staat bekend als een organisatie die de belangen behartigt van alle dak- en/of thuisloze mensen in Utrecht. Daarnaast kent men stichting GOUD van het Straatkompas, het handige boekje met praktische tips voor het moment dat mensen dakloos (dreigen te) raken.